top of page

A VADONATÚJ NISSAN LEAF: Megtestesíti a Nissan Intelligent Mobility jövőképét

JOKOHAMA, JAPÁN – A vadonatúj Nissan LEAF új mércét állít fel az elektromos autók dinamikusan növekvő piacán: az ügyfelek nagyobb hatótávot, fejlett technológiákat* és egy dinamikus új formatervet kapnak.

A vadonatúj Nissan LEAF technológiáinak – ProPILOT autonóm vezetés, ProPILOT parkolás, e-Pedal –, illetve a nagyobb teljesítménynek, hatótávnak, továbbfejlesztett kifinomultságnak, komfortnak és kényelemnek köszönhetően a tulajdonosok magabiztosabb, izgalmasabb vezetési élményben részesülhetnek és még inkább kapcsolatban maradhatnak a világgal.

A vadonatúj Nissan LEAF megtestesíti a Nissan Intelligent Mobility-t, amely a vállalat jövőképe azzal kapcsolatosan, hogy hogyan vezetjük majd az új autókat, milyen lesz azok meghajtása, és hogyan illeszkednek azok társadalmunkba. A Nissan Intelligent Mobility három kulcsfontosságú eleme – melyek mindegyikét magában hordozza a vadonatúj Nissan LEAF – a Nissan Intelligens Vezetés, a Nissan Intelligens Meghajtás és a Nissan Intelligens Integráció.

Nissan Intelligens Vezetés

A vadonatúj LEAF rendelkezik a Nissan Intelligens Vezetési technológiái közül a legfontosabbakkal: ProPILOT, ProPILOT Park, e-Pedal és a vállalat nemrég bejelentett Nissan Biztonsági Pajzs technológiájával.

A ProPILOT egy önvezető technológia, mely az egysávos vezetés során képes átvenni az irányítást. A bekapcsolást követően a vezető által előzetesen beállított sebességtartományban (nagyjából 30 és 100 km/h között) automatikusan szabályozza az autó és az előtte haladó jármű közti távolságot. Képes arra is, hogy segítse a vezetőt a kormányzásban, és a járművet a sáv közepén tartsa. Ha az elöl haladó jármű megáll, a ProPILOT rendszer automatikusan fékezni kezd, hogy a járművet akár teljesen megállítsa. A megállást követően a jármű még akkor is képes egyhelyben maradni, ha a vezető nem nyomja le a fékpedált. Amikor a forgalom újraindul, és a vezető újból megérinti a kapcsolót, vagy enyhén lenyomja a gázpedált és ezzel aktiválja a ProPILOT rendszert, a jármű folytatja a haladást. Ezek a funkciók jelentősen csökkentik a vezetéssel járó stresszt az autópályán, illetve a sűrű és zökkenőmentesen haladó forgalomban egyaránt.

A ProPILOT Park a parkolásban segíti a vezetőket, hiszen automatikusan kezeli a gázt, a féket, a kormányt és a sebességváltót, így beirányítva az autót a parkolóhelyre.

A négy nagyfelbontású kamera képét használó képfeldolgozó technológia és az autó különböző pontjain található 12 ultrahangos érzékelő adatait felhasználva a ProPILOT Park biztonságosan és pontosan irányítja be az autót a parkolóhelyre. A különféle parkolási szituációkban (pl. párhuzamos parkolás) a kormányzás, a fékezés és a gyorsítás is teljesen automatikus. A rendszer arra is képes, hogy önállóan megtalálja a parkolóhelyeket az autó közelében, így a vezetőnek nem kell megadnia, hogy hová parkoljon be a jármű. A technológia mindössze három egyszerű lépésben aktiválható, és a legfárasztóbb, illetve sok esetben a legnagyobb kihívást tartogató feladatot veszi le a vezetők válláról.

A Nissan LEAF vezetési élményéhez egy másik innováció, az e-Pedal is hozzájárul, mely már alapkivitelben is jár az autóhoz. Lehetővé teszi a vezetőnek, hogy egyetlen pedál használatával induljon el az autóval, gyorsítson, lassítson vagy megálljon – ez a forradalmi innováció pedig tényleg megváltoztathatja az autóvezetést.

A gázpedál felengedésével az autó finoman megáll és egyhelyben marad, anélkül, hogy a vezető hozzáérne a fékpedálhoz. A lassulás mértéke akár 0,2 g is lehet, így az e-Pedallal a vezetőnek nem kell állandóan áthelyeznie lábát a gázpedálról a fékpedálra, hogy lelassítson, vagy megállítsa az autót. Így pedig kevésbé fárasztó, ugyanakkor élvezetesebb a vezetés.

A Nissan Japánban, Európában és az Egyesült Államokban végzett tanulmányai szerint a Nissan LEAF e-Pedal használatával a vezetőnek kevesebb alkalommal kell használnia a féket, amikor sűrű, akadozó forgalomban utazik. Ugyan a hirtelen fékezést igénylő szituációkban továbbra is a fékpedált kell majd használnia, de a vezetési szituációk több mint 90%-ában a vezetőnek elég egyetlen pedál.

„A vadonatúj Nissan LEAF vezetői hamar megkedvelik majd az e-Pedalt, hiszen az zökkenőmentesebbé és folyamatosabbá, továbbá kevésbé fárasztóvá teszi a városi vezetés élményét.” – mondta Hiroki Isobe vezető főmérnök. „Tesztjeink során az derült ki, hogy a vezetők hamar megszokták az e-Pedalt, intuitívnak, sőt élvezetesnek találták használatát. Az e-Pedal elősegíti az előrelátó viselkedést az úton, mely így pozitív hatással van a vezetés élményére is.”

A ProPILOT, ProPILOT Park és e-Pedal technológiákon túl a Nissan LEAF még számos biztonsági technológiával rendelkezik, úgy, mint az Intelligens sávelhagyás-jelzés és -megelőzés, Intelligens Vészfékezési Asszisztens, Holttér-figyelés, Közúti jelzések felismerése, Hátsó keresztirányú forgalom figyelmeztetés, Intelligens 360 fokos parkolókamera, mozgó tárgyak észlelése funkcióval és a nem megfelelő pedálkezelést kompenzáló vészfék-asszisztenssel.

Nissan Intelligens Meghajtás

A LEAF-ben is megtalálható a Nissan Intelligens Meghajtás technológia legfontosabb eleme az úgynevezett e-hajtáslánc, ami a megszokottnál jobb energiahatékonyságot, valamint magasabb motornyomatékot és teljesítményt biztosít.

Az új e-hajtáslánc 110 kW-os teljesítménye – ez 38%-kal haladja meg az előző Nissan LEAF teljesítményét – lenyűgöző egyenes vonalú gyorsulást garantál. A csúcsnyomaték 26%-kal, 320 Nm-re nőtt, tovább javítva a gyorsulást.

A Nissan LEAF tulajdonosok eddig is imádták az azonnali reakciót és az egyenletes teljesítmény-leadást a városi utak során. A vadonatúj Nissan LEAF jobb gyorsulása még élvezetesebbé teszi mindezt.

A nagyobb teljesítmény mellett a Nissan LEAF hatótávja is nőtt. Az autó új lítium-ion akkumulátorcsomagja – a japán mérési szabványok szerint – 400 km-es hatótávot tesz lehetővé, mellyel az ügyfelek többsége kényelmesen teljesíthet egy egész napot is.

Az új felépítésű akkumulátornak csak az energiatároló kapacitása nőtt, a mérete nem. Az akkumulátorcsomag pont annyi helyet foglal, mint az előző generációs Nissan LEAF-é. A rétegzett lítium-ion akkumulátorcellák egyes celláinak felépítése fejlődött, így azok energiasűrűsége 67%-kal nőtt a 2010-es elődmodellhez képest. A lítium-ion akkumulátorcsomagban alkalmazott másik jelentős műszaki fejlesztés az elektródákat érinti, módosított kémiai összetételű anyagának eredménye a nagyobb energiasűrűség, illetve a nagyobb ellenállóság az akkumulátor töltése és kisülése során.

Azon vásárlók számára, akik több izgalomra és nagyobb teljesítményre vágynak, a Nissan 2018-tól egy nagyobb teljesítményű és hatótávú változatot is kínál majd felár ellenében (a bevezetés időpontja az egyes piacokon eltérő lehet).

Nissan Intelligens Integráció

A felhasználóbarát NissanConnect szolgáltatásokon és rendszereken keresztül – melyek megosztják az energiát az elektromos járművek, az otthonok, épületek és az elektromos hálózatok között – a vadonatúj Nissan LEAF összekapcsolja a vezetőket, járműveket és közösségeket.

A jármű és az otthoni energiaellátását egyesítő rendszerek alkalmazásával lehetőség van a napközben keletkezett napenergia eltárolására, így sötétedés után az felhasználható az otthoni áramellátáshoz. Az ügyfélnek arra is lehetősége van, hogy az akkumulátort éjszaka töltse, amikor számos piacon sokkal kedvezőbb az áram díja, majd az elektromosságot napközben használja fel, így csökkentve az energiaköltségeket.

Egyes országokban elérhetőek a vehicle-to-grid (járműből a hálózatra) rendszerek is, ahol a Nissan LEAF tulajdonosokat az áramszolgáltatók jutalmazzák, ha hozzájárulnak az áramhálózat stabilitásához, és segítenek kiegyenlíteni az áramigény fluktuációit.

A megújult kezelőfelületű Nissan LEAF okostelefonos alkalmazással a felhasználók nyomon követhetik autójuk töltöttségi állapotát, ütemezhetik a töltés időpontját az áramdíjaknak megfelelően, megtalálhatják a legközelebbi töltőpontot, és igény szerint előmelegíthetik vagy -hűthetik autójukat, mielőtt beülnének.

Futómű és karosszéria

A vadonatúj Nissan LEAF lenyűgöző teljesítménnyel és agilitással kényeztet. Az elektromotor és inverter megnövekedett teljesítménye stabilabb viselkedést követel meg az autótól, ennek megfelelően a Nissan mérnökei az autó futóművét is átdolgozták. A nehéz alkatrészek, mint az akkumulátor a karosszéria közepén helyezkednek el, így az autó kitörési hajlama kisebb az elsőkerék-meghajtású járművekkel összehasonlítva, és nagyobb oldalirányú stabilitás és finomabb kanyarvétel érhető el.

A vadonatúj Nissan LEAF kormányszervó-rendszere sokkal lineárisabb érzetet nyújt, több visszajelzést ad az útról, és magabiztosabbá teszi a vezetőt. Különösen igaz ez az autópályás közlekedés során. Ez a szoftverfrissítésnek, a kormányszög érzékelőhöz kapcsolódó új vezérlési módnak, illetve a kormánymű 10%-kal merevebb torziós rúdjának köszönhető. A hátsó futómű uretán végállás-ütközőjét gumira cserélték, mely jobban tompítja a rossz minőségű utakon tapasztalható ütéseket és egyenetlenséget. A vadonatúj Nissan LEAF megkapta az Intelligens menet szabályozási rendszert is, mely a kanyarodás közben precízebbé teszi az elektromos motor nyomatékleadását, csökkenti a vibrációkat, és mindeközben javítja a futásminőséget és pontosabbá teszi a kormányzást.

Külső formaterv: letisztult körvonalak megnyerő „tech” karakterisztikával

A vadonatúj LEAF formaterve a Nissan jövőcentrikus látásmódját, és a világ legnépszerűbb elektromos járművétől már megszokott úttörő megközelítést tükrözi. A formatervet a 2015-ös Tokiói Autószalonon bemutatott IDS koncepcióautó ihlette. A sportos, feltűnő karosszéria kifejezi az autó dinamikus elektromos karakterét. A külső formaterv mögötti filozófia az volt, hogy előtérbe kerüljenek a letisztult és egyszerű formák és a robusztus, mégis könnyed körvonal, melyek együttesen ránézésre is egy high-tech eszköz benyomását keltik. A vízszintes karaktervonal, a lökhárítók és a látványos lámpatestek a karosszéria alsó részén kihangsúlyozzák az alacsony tömegközéppontot, és azt sejtetik, hogy a jármű agilis, kellemes vezetési élményt nyújt.

A jellegzetes V-Motion hűtőrács, a bumeráng alakú nappali menetfény és a lebegő tető képviselik a Nissan márka arculatát, így a Nissan LEAF megidéz más Nissan modelleket is, például a népszerű X-Trail-t.

A letisztult, kék, „fagyott” hatást keltő 3D rácsminta a V-Motion hűtőrács sík felületén fejezi ki a Nissan LEAF egyedi, elektromos mivoltát.

A vadonatúj Nissan LEAF projektoros, külön a tompított, külön a távolsági fényszóróknak fenntartott kétlencsés fényszórói újdonságot jelentenek a Nissannál. További szerkezeti részletek és a lebegő hatású egyedi nappali menetfény high-tech megjelenést kölcsönöznek a LEAF-nek, ugyanakkor a kilátás és a biztonság is nőtt, hiszen az első fényszóró fénynyalábja nagyobb területet fed le, így a dizájn és a funkcionalitás kéz a kézben járnak.

A hátsó kombinált lámpatestben is megjelenik egy egyedi forma, mely távolról is könnyen felismerhetővé teszi az autót. Az ablakkeretbe integrált légterelő magabiztos, sportos megjelenést kölcsönöz a vadonatúj Nissan LEAF-nek. A megújult motorháztető észrevétlenül olvad a szélvédőbe és a lebegő hatású tetőbe, így együtt pedig áramvonalas, könnyed sziluettet alkotnak.

A padlólemez-borítás és a diffúzorként is működő hátsó lökhárító hozzájárulnak a légellenállás csökkentéséhez és nem termelnek felhajtóerőt, így még stabilabb a jármű.

Az aerodinamikus formaterv az élesen ívelt hátsó lökhárítóval és az aerodinamikus keréktárcsákkal kiegészítve mindössze 0,28-as légellenállási együtthatót eredményez a vadonatúj Nissan LEAF esetében.

A töltőcsatlakozó más szögben került beépítésre a jármű elejébe, így az ügyfelek kényelmesebben, lehajolás nélkül csatlakoztathatják a töltőkábelt. A Nissan ergonómiai tesztjei szerint az új, 45°-os szögnek köszönhetően minden vezető – testmagasságától függetlenül – könnyen és kényelmesen csatlakoztathatja a töltőt.

Utastér: Letisztult, pihentető és high-tech hangulatú prémium környezet

A Nissan LEAF utasterét, mely a márka ívelt szárny koncepcióján alapul, a tágasság és szellősség jellemzi. Az információs kijelzőt is átdolgozták: egyszerű, világos kialakítást kapott, túlzott dekorációk nélkül. A legfontosabb szempont az áttekinthetőség volt. Ízléses, visszafogott megjelenés fogadja az embert kiváló térérzettel és funkcionalitással ötvözve.

Az ügyfelek tekintetét azonnal magára vonja a Nissan elektromos járműveinek egyedi ismertetőjegye, a jellegzetes kék varrás, mely az ajtókárpiton, a kartámaszon és a kormánykeréken is visszaköszön. A kék színnel megvilágított indítógomb és a menetválasztó gomb díszbetétje modern, high-tech járműhöz illenek.

A középkonzol és a kapcsolók átgondolt elrendezésének köszönhetően a vadonatúj Nissan LEAF-ben a vezetők pont ott találják meg az információkat, ahol szükségük van rá. Így arra koncentrálhatnak, ami igazán fontos – az élvezetes vezetésre.

A monitorok és kapcsolók is átdolgozásra kerültek: a könnyed és stresszmentes kezelés élményét nyújtják. Az egyik legérdekesebb részlet az analóg sebességmérő és a multi-információs kijelző kombinációja. A bal oldali 7 hüvelykes vékonyfilm-tranzisztoros (TFT) kijelzőn alapértelmezetten a pillanatnyi teljesítmény látható. A vezető könnyedén és zökkenőmentesen válthat a megjelenítendő információk között. A középkonzolon is található egy kijelző, mely belesimul környezetébe. Erről a vezető egyszerűen kezelheti a hang- és navigációs rendszereket, és egyetlen ujjmozdulattal okostelefonját is összekapcsolhatja a rendszerrel. A kijelzőn láthatók az Aktív Biztonsági Pajzs technológia különböző elemei, a töltöttségi állapot és a pillanatnyi teljesítmény kijelzői, illetve a hangrendszer és a navigáció információi.

A Nissan Intelligens Integráció kulcsfontosságú részét képező Nissan Connect rendszer használatával a vezető kereshet a folyamatosan frissülő információk között: megkeresheti a legközelebbi ingyenes töltőállomásokat, megnézheti azok nyitva tartását, és megtudhatja van-e rendelkezésre álló töltőállomás. A tulajdonosok okostelefonjukról is ellenőrizhetik a jármű töltöttségét.

A navigációs rendszerrel felszerelt autók infotainment rendszere az Apple Carplay szolgáltatást is támogatja. A hangrendszer a kormánykerékre helyezett kapcsolókról is kezelhető, így a vezetőnek le sem kell vennie a kezét a kormányról. Általánosságban fejlődött a belső tér minősége. A valódi bőrrel bevont kormánykerék karimája és a középkonzol kijelzője is minőségi érzetet kölcsönző matt króm betétet kapott, a minőségi díszítőelemek színben is harmonizálnak egymással. A fekete több – fényes és matt – árnyalata is ízlésesen megjelenik a légkondicionáló vezérlőpanelén és a szellőzőrácsokon is, így egy előremutató és precíz kezelőfelületet és kényelmes utasteret kapunk, mely egy minőségi kidolgozású nappali szoba pihentető puhaságát és melegségét idézi.

A vadonatúj Nissan LEAF nyújtotta kényelmes és csendes környezet páratlan élményt jelent a vezetés során. A Nissan LEAF utasterében még autópálya-tempóban is megnyugtató csend uralkodik. A külsőt érintő aerodinamikai fejlesztések – a légellenállás csökkentése mellett – a szélzaj visszaszorítását is lehetővé tették.

Mindemellett a zajcsillapítás érdekében optimalizálták az átdolgozott inverter strukturális merevségét, és a PDM fölé is került egy zajcsillapító burkolat. Az autó villanymotorjának zaját a minden eddiginél nagyobb teljesítmény ellenére is sikerült csökkenteni.

A középkonzol első részét is teljesen átdolgozták. A két tandem elrendezésű pohártartó a vezető és az első utas ülése közé került. Az így felszabadult helyre a középkonzolon egy okostelefonnak vagy pénztárcának is megfelelő tárolóhely, egy könnyen elérhető tápkapcsoló, egy 12 V-os csatlakozóaljzat és egy USB-port is elhelyezésre került. A középkonzol új és ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyebben hozzáférhetők a kezelőszervek és az alsó részen található kapcsolók.

Az energiahatékony légkondicionáló- és fűtésrendszer az összes utas számára kényelmesebbé teszik a környezetet. Az okostelefonos alkalmazással számos kényelmi funkció kezelhető, például, lehetséges az utastér hőmérsékletének előzetes beállítása és a távoli töltés is.

A lítium-ion akkumulátorcsomag mérete a jelentősen megnövekedett kapacitás ellenére sem változott, így az utastér akár öt személy kényelmes utazásához is elegendő helyet biztosít. Sőt, a mérnökök a hátsó csomagteret is átdolgozták, így 435 literre nőtt (a VDA szabvány szerint) a csomagok elhelyezésére rendelkezésre álló hely. A négyzetes formájú hely, melyből a lehető legtöbb belógó elemet eltávolították, jobban kihasználható és kényelmesebben elérhető. A megújult hátsó csomagtérben elhelyezhető két nagyméretű bőrönd vagy három közepes méretű, repülőgépre felvihető kézipoggyász. A töltőkábel tárolása is egyszerűbb lett.

Színváltozatok: minden ügyfél megtalálja köztük a neki tetszőt

A vadonatúj Nissan LEAF-hez elérhető színpaletta (piaconként eltérő lehet) többféle választási lehetőséget kínál, melyekből mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt. Az alapszínek mellé egy új szín is érkezett: az Ezüst-zöld. Az egyes piacok vásárlói igényeinek megfelelően a vadonatúj Nissan LEAF kéttónusú fényezéssel is elérhető. Az utastér letisztult megjelenése visszaköszön a színválasztékban is. A teljesen fekete belső tér hűvös kifinomultságát finoman egészítik ki az ülések világosabb elemei, illetve a kormánykeréken, üléseken és a középső kartámaszon megjelenő kék varrások. A másik lehetőség a világosszürke, mely az üléseken, ajtókárpitokon, a műszerfal középső részén és a középső kartámaszon jelenik meg. Ezek a felületek ellensúlyozzák a középkonzol, a kezelőpanel, a műszerfal alsó és felső része és a kormánykerék sötétebb szürke árnyalatát. Ezáltal az összhatás könnyed lesz.

A vadonatúj Nissan LEAF értékesítése október 2-án indul Japánban. A típus szállítása Európába, az Egyesült Államokba és Japánba januárra várható. Világszerte 60 piacon lesz elérhető.


Kiemelt posztok
Legújabb posztjaink
Archhívum
Keresés
Még nincsenek címkék.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page